Over ons
Dit is Dordrecht Pride!
Dordrecht Pride is in 2012 opgericht om te voorzien in een behoefte, een behoefte naar lokale roze evenementen. Vrijwel iedere grote stad had inmiddels al een grootstedelijk roze evenement. Dordrecht is in 2012 uitgeroepen tot evenementenstad van dat jaar, maar miste nog een roze festival dat jaarlijks op een groot bezoekersaantal kon rekenen. Samen met het gegeven dat er voor deze doelgroep op dit gebied helemaal niets was in Dordrecht, is er hard gewerkt om een festival te realiseren waar heel de stad trots op kan zijn: Dordrecht Pride.
Veel organisaties sloten zich aan bij dit mooie initiatief, zoals de Grote Kerk, scholen, horeca en vele ondernemers. Daardoor kon er al meerdere malen een succesvol festival georganiseerd worden. Dordrecht Pride heeft het gesprek op gang gebracht en diversiteit op een positieve manier zichtbaar gemaakt.
Als organisatie van Dordrecht Pride zijn wij ervan overtuigd dat het evenement Dordrecht als regenboogstad ondersteunt en dat het de zichtbaarheid van de LHBT+ community vergroot. De organisatie maakt zich hard voor een stad waarin iedereen gelijk is ongeacht geaardheid. We willen ons blijvend inzetten voor zichtbaarheid en acceptatie, om zo de knelpunten op een positieve en inhoudelijke wijze aan te pakken.
Wat doen we als stichting?
De weg die wij verkiezen voor méér tolerantie en zichtbaarheid van diversiteit in onze regio, is het organiseren en ondersteunen van roze activiteiten. Zo organiseren we jaarlijks ons meerdaags Pride festival, ondersteunen we lokale horeca initiatieven voor de LHBT+ community en blijven we in gesprek met de lokale politiek.
2018
In 2018 hebben vele honderden mensen meegelopen met de eerste Pride Walk om een statement te maken tegen geweld. Ook zijn we dat jaar gestart met de Summer Drijf-In, die erg succesvol is gebleken. Deze Pride was voor ons de drukst bezochte editie sinds onze oprichting.
Belangen behartigen
Naast het organiseren van het festival, vervult Stichting Dordrecht Pride ook de rol van belangenorganisatie in de stad. Zo stond ze slachtoffers bij van geweldsincidenten, werd er een Regenboogdebat georganiseerd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, schuift ze aan in gesprekken met de wethouder om LHBT+ belangen te behartigen en organiseert ze themabijeenkomsten in bijvoorbeeld de Grote Kerk.
2019
In 2019 was het eerste grote evenement Ode aan de Synode.
Hierin namen we onze gastvrijheid onder de loep en keken we hoe geloof en identiteit samen kunnen gaan binnen de LHBT+ community. Het weekend van de Pride vond in de eerste week van september plaats en dit betrof onze jubileumeditie. Hierbij legden we de nadruk op culturele en feestelijke activiteiten. Het festival vond opnieuw zijn thuis op het Beverwijcksplein. Ook liepen er weer veel mensen mee met de Pride Walk.
2020
In 2020 werd er hard gewerkt aan de Pride van 2020 en andere evenementen, zoals het Dordts Songfestival. Daarbij probeerde Dordrecht Pride om aan te sluiten bij het 800-jarig bestaan van de stad. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. De stichting werkt nu hard aan een online evenement, om in deze lastige tijd toch te werken aan de zichtbaarheid van diversiteit in de samenleving.
Wil jij meebouwen aan Dordrecht Pride? Je kunt je hier aanmelden als vrijwilliger! Ook kun je je aanmelden als partner!