Dordrecht Pride keert terug!

Dordrecht Pride keert terug!

Dordrecht Pride komt terug! Nog kleurrijker, gezelliger en sterker dan ooit. Op zaterdag 5 september 2020 vindt de zesde editie van het festival plaats, met de slogan Be proud, be you! Die is gebaseerd op de uitspraak die de Dordtse burgemeester Wouter Kolff in 2019 deed: iedereen moet zichzelf kunnen zijn in de stad.

Stichting Dordrecht Pride organiseert de Pride ieder jaar om op een positieve wijze een krachtig signaal af te geven ter bevordering van de LHBT+-acceptatie. Voorzitter Lennart Lenskens laat weten dat het festival er dit jaar iets anders uit gaat zien. “Met Dordrecht Pride vieren we samen de vrijheid om te zijn wie je wil zijn. Dit jaar willen we dat nog grootser en zichtbaarder doen, zodat er een feest ontstaat voor iedereen waarbij verschillen als gender, achtergrond en geaardheid wegvallen. In samenwerking met de gemeente wordt er gekeken naar een mogelijke nieuwe locatie van het festival, middenin de binnenstad.” Daar zullen ook dit jaar weer aardig wat artiesten optreden. “Wie dat zullen zijn, maken we later bekend,” aldus de voorzitter van de stichting.

Pride Walk
De succesvolle en hartverwarmende Pride Walk keert ook dit jaar terug. “De Pride Walk dwars door de stad met honderden deelnemers geeft niet alleen een heel sterk signaal naar buiten toe, maar is tegelijkertijd zó ondersteunend dat ik al menig deelnemer in tranen heb gezien,” aldus Lenskens. “Je moet je voorstellen dat er bijvoorbeeld ook een jongen als Dennis Messemaker uit Alblasserdam in meeloopt, die dagelijks wordt uitgescholden en gepest vanwege zijn geaardheid. Of die jonge sporter die onlangs weer huilend thuis kwam omdat hij op het veld weer eens uitgemaakt werd voor ‘vuile homo’. Dan is deze Pride Walk van zo’n enorme ondersteunende waarde! Dit geeft de kracht en moed om trots te zijn op wie je bent.”

Aart Schouten Award
De Pride Walk krijgt dit jaar wel een nieuw element, omdat de stichting ook voor het eerst de Aart Schouten Award zal uitreiken aan een persoon die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de acceptatie binnen zijn of haar (sport)vereniging, club, school of op de werkvloer. De genomineerden zullen ook deelnemen aan de Pride Walk. Iemand nomineren is vanaf nu al mogelijk via info@dordrechtpride.nl. Ook zal Dordrecht Pride over de grenzen van de stad heen kijken, door voor het eerst andere gemeenten uit de Drechtsteden uit te nodigen om zich bij de Pride Walk aan te sluiten.

Acceptatie
Een Pride is nog altijd nodig in een stad als Dordrecht, vindt Lenskens. “Vaak zouden we verder willen zijn met de LHBT+-acceptatie, dan waar we nu werkelijk zijn. Ik kom dit veel tegen in de voorbereidingen voor de Pride. Zo was er een winkelier die onze poster ophing, waarna een klant flink tegen hem tekeer ging. Ik sprak ook een uitvaartondernemer, die me vertelde nog nooit zoveel jongeren te hebben ‘weggebracht’ na de Nashville-verklaring van vorig jaar. Dan lopen werkelijk de rillingen over m’n rug, maar tegelijkertijd sta ik dan wel weer even op scherp. Het laat zien waarom het zo belangrijk is om jaarlijks met onze Pride meer aandacht te vragen voor LHBT+-acceptatie.”

Jongeren
“Gelukkig zijn er ook veel mooie en dankbare momenten,” aldus de voorzitter. “Zoals de jongeren die aangeven dat Dordrecht Pride de eerste Pride is die ze bezoeken. Dat ontroert me en geeft me heel veel kracht. Daarnaast trekken we bezoekers uit het hele land, ondanks dat wij een van de kleinste LHBT+-evenementen van Nederland zijn. En dan was er ook nog een sponsor, die aangaf dat hij het LHBT+-thema bespreekbaar had gemaakt op de werkvloer, waar een ‘mannencultuur’ heerst. Vooral voor de LHBT+’ers binnen dit bedrijf voelde de sponsoring als een enorme ondersteuning, ze waren daardoor supertrots op het bedrijf waarvoor ze werken.”

Dordrecht Pride organiseert dit jaar op 4 maart 2020, in samenwerking met De Bibliotheek AanZet, ook nog de Meetup ‘Man, vrouw en alles daartussen” in de Blauwe Kamer van de Stadsbibliotheek in Dordrecht en Het Dordtse Songfestival op 15 mei 2020 in Bibelot.