Een jaar geleden: Roze Ode aan de Synode in de Grote Kerk

Een jaar geleden: Roze Ode aan de Synode in de Grote Kerk

Indrukwekkende speeches, hooggeplaatste gasten en een goed gesprek. Dat was de Roze Ode aan de Dordtse Synode vorig jaar. Een LHBTI-congres in de Grote Kerk, met als doel om LHBTI’ers meer ruimte te geven om zichzelf te kunnen zijn binnen hun eigen geloof en kerk.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, dominee Paul Wansink van de Grote Kerk, burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff, COC-voorzitter Astrid Oosenburg, Elly van Wenum (Platform Dordtse Kerken), Wielie Elhorst (Europees forum christelijke LHBT-groepen) en Gerard Amersfoort, christen en homo, waren de sprekers van deze dag. Het grootste deel van deze toespraken was een directe hart onder de riem voor LHBTI’ers die geloven. Hieronder kun je de indrukwekkende toespraken terugkijken.

Burgemeester Wouter Kolf (Dordrecht)

“Dankzij de inzet van velen en een bijeenkomst als deze is er weer hoop. Hoop op gelijkwaardigheid, hoop op respect, hoop op jezelf kunnen zijn, hoop op liefde. Want liefde, was dat niet de kern van het geloof?”
 

Ingrid van Engelshoven (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

“Wat mij betreft zak je door de ondergrens als je christelijke homoseksuelen om wat voor reden dan ook het recht ontzegt om te zijn en te doen wie ze zijn.”
 

Elly van Wenum (Platform Dordtse kerken)

“Ik heb gemerkt dat er veel vooroordelen zijn en die wil ik graag rechtzetten…”
 

Astrid Oosenburg (voorzitter COC Nederland)

“Bastiaan groeide op in de biblebelt. Op zijn vijftiende kwam hij uit de kast. Er was een groep die hem accepteerde. Maar er was ook een groep die hem niet accepteerde en dat op grove wijze duidelijk maakte.”
 

Wielie Elhorst (Europees Forum van christelijke LHBT-groepen)

“Ik geloof, het klinkt bijna als een belijdenis, dat LHBT’ers hier met hun eigen seksualiteit en hun eigen genderidentiteit voorposten zijn van een nieuwe wereld.”
 

Gerard Amersfoort (homo en gelovig)

“Mijn vriend en ik geloven dat God bovenal een liefdevolle God is en proberen zijn liefde uit te stralen naar de mensen om ons heen.”
 
 

Comments