Glenn Eilbracht: “Dankzij mijn verleden ben ik nu sterker dan ooit”

Glenn Eilbracht: “Dankzij mijn verleden ben ik nu sterker dan ooit”

Glenn Eilbracht ken je waarschijnlijk van Instagram, van TikTok of van zijn vlogs op YouTube, die bol staan van de positiviteit. Dordrecht Pride sprak hem.

Glenn maakt er geen geheim van dat hij vroeger is gepest en zet zich ook nu nog volop in om pesten een halt toe te roepen. “Ik hoop dat ik via mijn socialemediakanalen veel mensen kan inspireren met mijn filmpjes en andere content en dat ik mijn volgers ook kan laten zien wat pesten met iemand kan doen. Dat wordt vaak vergeten.”

“Toen ik het verteld had, was ik zo ontzettend opgelucht. Ik kon eindelijk 100% mezelf zijn en dat gaf me zo’n goed gevoel!”

We gaan even terug naar je puberteit. Hoe zag jouw coming-out eruit?
“Op mijn zestiende kwam ik uit de kast. Ik sloot mezelf altijd op in mijn kamer, omdat dat voor mij in die tijd de veiligste plek was. Toch was dat ook de plek waar ik allerlei gevoelens en gedachten opkropte, waar ik bleef piekeren. Zo heb ik lange tijd getwijfeld of ik homoseksueel of biseksueel was. Een enorme worsteling, maar op een avond schreeuwde ik het uit tegen mijn moeder. Toen ik het verteld had, was ik zo ontzettend opgelucht. Ik kon eindelijk 100% mezelf zijn en dat gaf me zo’n goed gevoel. Het moeilijkste van uit de kast komen is de boodschap overbrengen. Er is geen datum die je even prikt. Een goed moment is er eigenlijk ook nooit. Daarnaast weet je zelf niet hoe je omgeving of familie erop zal reageren. Ik had het geluk dat mijn coming-out heel makkelijk was en dat eigenlijk niemand er rot over deed. Maar ik weet dat het ook anders kan zijn.”

Had je vrienden die jou steunden in die tijd?
“Op dat moment had ik weinig vrienden, omdat ik bijna mijn hele jeugd gepest en getreiterd ben. Veel steun kreeg ik wel van mijn moeder en mijn familie. Zij zijn nog steeds erg trots op mij en zullen er altijd voor mij zijn. Inmiddels heb ik wel een hoop liefdevolle vrienden om me heen.”

“Ik heb na mijn coming-out het gevoel gekregen dat ik er eindelijk toe doe.”

Als je op je coming out terugkijkt: wat maakt jou dan het meest trots?
“Nadat ik uit de kast kwam, ben ik nog meer gaan strijden voor mijn doelen. Je mag er gewoon zijn. Daarvoor voelde ik me altijd te min door al die pesterijen. Maar dat was echt nergens voor nodig. Ik heb na mijn coming-out het gevoel gekregen dat ik er eindelijk toe doe. Dat is ook mijn boodschap aan jongeren die nog twijfelen om uit de kast te komen. Je mag er zijn! Iedereen is op zijn of haar eigen manier uniek. Ook jij. Het is maar een geaardheid en het zegt absoluut niets over hoe iemand zelf is. Zolang jij je prettig voelt bij hem of haar is dat het belangrijkste, of het nu een man of een vrouw is waar je op valt: love is love!”

Heb je wel een plezierige herinnering aan homo zijn op de middelbare school?
“De middelbare school was voor mij helaas net zo’n drama als de basisschool. Door de pesterijen heb ik zelf niet echt een jeugd gehad. Zo werd ik opgesloten in de kleedkamer van de meisjes tijdens de gymlessen. Ook waren er pesters die mijn spullen nat maakten onder de kraan. Vervolgens gingen ze er ook nog eens tegenaan trappen. Al die pesterijen, het waren er nog veel meer, deden me veel pijn. Maar één ding kregen die gasten niet voor elkaar: ik ben mezelf nooit zielig gaan vinden.”

Welke tip zou je willen geven aan jongeren die gepest worden vanwege hun geaardheid?
“Probeer niet te gaan twijfelen aan jezelf! Blijf altijd bij jezelf en probeer erover te praten met een vertrouwenspersoon of ouders. Blijf er niet mee zitten, maar kaart het aan!”

“Vroeger toen ik werd uitgescholden, reageerde ik eigenlijk niet. Ik durfde mijn mond niet open te trekken.”

We springen even naar het nu. Word je nog weleens negatief benaderd omdat je op jongens valt?
Nee eigenlijk nooit meer. Soms zijn mensen nog wel nieuwsgierig. Ze vragen me hoe het komt dat ik op mannen val of ze vragen: ‘vind je mannen echt wel leuk?’ Maar eigenlijk krijg ik tegenwoordig nog nauwelijks nare woorden naar mijn hoofd geslingerd. Vroeger toen ik werd uitgescholden, reageerde ik eigenlijk niet. Ik durfde mijn mond niet open te trekken. Nu is dat wel anders, maar iets terugzeggen is niet de juiste oplossing. Negeren werkt beter.”

Waarom denk jij dat een pride zoals Dordrecht Pride nog altijd nodig is?
“Het is altijd belangrijk dat je laat zien wie je bent. Nog belangrijker is dat je kán zijn wie je bent. Daarom is het heel goed dat Dordrecht Pride er is. Zo zien ook de Drechtsteden dat liefde het mooiste is dat er bestaat en dat je iedereen ongeacht geaardheid of geslacht moet behandelen zoals ieder ander.”

Onze bezoekers kunnen je nogal eens in Dordrecht spotten. Waarom trekt de stad jou zo aan?
“De gebouwen, de kunst, de leuke hotspots die er steeds weer bijkomen… Ik vind Dordrecht echt een fantastische stad. Bovendien is Allenbrand’s Gourmet Popcorn er gevestigd, de enige popcornwinkel in Nederland. Ik ben verslaafd aan popcorn. Alleen daarom kom ik al graag naar Dordrecht!”

Je bent actief op YouTube, Instagram en TikTok. Is het werk wat je nu doet altijd al je droom geweest?
“Ik zal je vertellen: vroeger had ik nooit kunnen bedenken dat ik onder de mensen zou komen. Niemand wilde met mij omgaan, dus sociale contacten had ik niet. Nu zien mensen mij staan en probeer ik bijvoorbeeld in mijn vlogs iedereen zijn of haar moment te geven. Omdat ik weet hoe het is, wanneer je niet gezien wordt.”

“In de toekomst zou ik graag een keer bij een Tedx-evenement aanwezig willen zijn.”

Wat is het tofste dat je ooit hebt mogen doen?
“Dat is nog best een moeilijke vraag, maar mijn absolute hoogtepunt vond ik de opening van de Kunsthal-expositie van Victor & Rolf in Rotterdam. Daar was ik voor uitgenodigd. Ik ontmoette er prinses Mabel, die de tijd nam voor een praatje en een foto. Een moment dat ik niet snel zal vergeten. In de toekomst zou ik graag een keer bij een Tedx-evenement aanwezig willen zijn. Dat is een podium voor mensen met een boodschap. Een boodschap die anderen kan inspireren. Je kunt daar heel veel van leren. Wie weet sta ik zelf ook ooit wel met mijn boodschap op een Tedx-podium.”

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt tijdens het maken van je posts of video’s?
“Dat ik ging paardrijden was wel heel bijzonder. Ik was altijd heel erg bang voor paarden, maar ging toch de uitdaging aan. Ik stond doodsangsten uit, maar na een half uur hield ik zelfs van het paard en was ik best trots. Al weet ik nu al dat ik het niet nog een keer ga doen. In het begin steigerde dat beest…”

“Ik vind het mooi als je je passie achterna gaat en doet wat je het liefste doet.”

Er zijn jongeren die ook bekend willen worden via social media. Welke tips heb je voor hen?
“Ten eerste moet je nooit het doel hebben om bekend te worden. Bekend worden is geen beroep of baan. Ik vind het mooi als je je passie achterna gaat en doet wat je het liefste doet. Daar erkenning voor krijgen is zo waardevol! Blijf vooral doorgaan met content maken op jouw socials en uiteindelijk ga je zelf merken en zien waar jij het beste in bent!”

Wat kunnen we dit jaar nog van jou verwachten?
“Ik blijf mijn boodschap overbrengen op social media en aandacht vragen voor het probleem pesten en voor de lhbt+-community. Ik zie mijn activiteiten op mijn social media echt als mijn passie, want ik werk ook nog op kantoor. Door die passie te volgen hoop ik dit jaar weer veel te kunnen leren en inspireren!” Volg Glenn via Instagram, YouTube en TikTok!

Check hier de vlog die hij maakte op Dordrecht Pride 2017!

Comments