Vijf tips voor de Roze Filmdagen

Vijf tips voor de Roze Filmdagen

De Roze Filmdagen komen er weer aan! Van 12 tot en met 22 maart 2020 staat het Ketelhuis in Amsterdam helemaal in het teken van films met een LHBT+-thema. De tickets zijn inmiddels in de verkoop, maar welke films mag je nou echt niet missen? Wij zetten er vijf voor je op een rij!

Heroes Of Football
Is de voetbalwereld klaar voor de eerste openlijke homoseksuele voetballer? Hoe is de situatie in de huidige tijd?  Deze documentaire duikt de Europese voetbalwereld in en laat onder anderen voorzitters Michael van Praag (KNVB) en Chris van Puyvelde (KBVB) aan het woord. Ook scheidsrechters, trainers en spelers uit België, Nederland, Italië en Spanje geven hun kijk op de zaak. Zo doet bijvoorbeeld Napoli-aanvaller Dries Mertens zijn zegje, net als Riana Nainggolan, speelster van AS Roma.

Relish (VS, 2019)
Het verhaal klinkt je misschien wat bizar in de oren, maar deze film is echt een aanrader. Vijf tieners, onder leiding van de onweerstaanbare transman Kai, verlaten stiekem een psychiatrische kliniek om het Dreamland Music Festival te bezoeken. Een droom voor hen. Samen met een influencer, een verslaafde sporter, een jongen met een bipolaire stoornis en een door buitenaardse wezens geobsedeerde nerd, begint Kai aan de reis van zijn leven. Alle puberproblemen komen voorbij. De film is losjes gebaseerd op de 80’s-klassieker The Breakfast Club. Nog meer tipjes van de sluier? Nee, wij geven verder niets weg!

Metamorphosis (PHL, 2019)
Deze openhartige film vertelt het verhaal van Adam. Tot zijn veertiende is hij opgegroeid als jongen, in een zeer conservatief christelijk gezin. En alhoewel vader pastoor is, haalt Adam al het kattenkwaad uit dat je verwacht. Tot hij in de puberteit raakt en gevoelens krijgt voor meisjes. Dat is niet de grootste verandering in zijn leven. Adam wordt overvallen, wanneer hij plotseling bloed verliest: hij blijkt ongesteld. De jongen blijkt geboren te zijn met twee genitalia. Vanaf dan moet hij zelf een pad bewandelen om volwassenen te worden. Een film waarbij af en toe een traan zal vloeien.

 

Label Me (DUI, 2019)
De rijke, Duitse Lars huurt de Syrische vluchteling Waseem in voor betaalde seks. Dit gebeurt wel onder de strikte voorwaarden van Waseem, die zichzelf als hetero beschouwt. Maar na verloop van tijd beginnen de twee mannen meer voor elkaar te voelen. Ze verdiepen zich in elkaar en bouwen een intense band op. Maar daar zit ook gevaar in. Waseem is zijn leven in het asielzoekerscentrum niet zeker, als ze er daar achter komen dat hij gay is. Regisseur Kai Kreuser baseerde zijn film op gesprekken met homoseksuele jongens in asielzoekerscentra in Duitsland. Het levert een indringende film op.
 

Seahorse (GBR, 2019)
Freddy McCall, een transgender man uit Deal, Engeland, wil heel graag zijn eigen kind dragen. Hij gaat het co-ouderschap aan met C.J. en daarmee lijkt zijn wens voor een eigen gezin heel dichtbij. Maar Freddy moet een lange weg afleggen. Documentairemaakster Jeanie Finlay volgde het avontuur van de man op de voet en brengt de heftige fases in beeld die de Brit door moet om zijn droom waar te maken. Daarmee levert ze een even fascinerend als emotioneel portret af.

 
Wil je het complete programma van de Roze Filmdagen checken en tickets kopen? Dat doe je hier!